De fleste lånetilbydere krever at du ikke har noen betalingsanmerkninger for at du skal få innvilget et lån, men noen få banker tilbyr også lån til dem med betalingsanmerkninger, men det kan bli en kostbar affære.

Renten på forbrukslån settes individuelt

Når bankene beregner hvilken nominell rente de ønsker å tilby på et forbrukslån, gjøres dette individuelt fra kunde til kunde, basert på opplysningene kunden oppgir i lånesøknaden og kredittscoren til kunden. Er du registrert med en eller flere betalingsanmerkninger, vil dette drastisk forringe din kredittscore, så skulle du greie å finne en bank som er villig til å yte deg et usikret lån på tross av dine betalingsanmerkninger, så vil dette bli til bankens absolutt dårligste rente, og lånet vil derfor bli svært kostbart.

Slik blir du kvitt en betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning kan tidligst registreres 30 dager etter at det er tatt rettslige skritt i en sak. Det vil i praksis si 30 dager etter at inkassobyrået har sendt saken videre til forliksrådet eller namsmannen. En betalingsanmerkning blir stående frem til hele beløpet, inkludert påløpte inkassogebyrer og renter er gjort opp. Når saken er betalt i sin helhet, vil inkassoselskapet automatisk ta kontakt med kredittbyrået og be dem slette betalingsanmerkningen. Det vil med andre ord si at så lenge saken er gjort opp, så slettes alle spor etter anmerkningen på saken, så hvis du tidligere har hatt betalingsanmerkninger, men har gjort opp for deg, så vil dette ikke ha noen negativ innflytelse på dine muligheter for å få innvilget et nytt lån.

Hvis du opplever at en betalingsanmerkning henger ved, på tross av at du mener at du er ferdig med saken og har betalt det du skal, må du kontakte den instansen som har ilagt betalingsanmerkningen. Dette vil normalt være et inkassoselskap, men i noen tilfeller kan det også være det offentlige, da normalt Statens Innkrevingssentral.

Slik sjekker du om du har betalingsanmerkninger

Hvis du er usikker på om du står registrert med betalingsanmerkninger, kan det være lurt å sjekke dette før du søker om lån. De største kredittopplysningsbyråene i Norge tilbyr enkle online-tjenester der du helt gratis kan hente ut all registrert informasjon om deg selv. De to største er Soliditet (krever at du har et mobilnummer registrert på deg selv) og Experian (krever BankID). Det er bare informasjon om registrerte betalingsanmerkninger på deg selv du kan få utlevert gratis. Ønsker du en full kredittvurdering, inkludert en kredittscore, er dette noe du må betale en mindre avgift for.